הסיפור של חן בנדה
"שנים של כאבים בלתי מוסברים גרמו לי לסבל ולחוסר תפקוד. האבחון של אנדומטריוזיס שינה הכל. אמנם הכאב קיים, אבל עכשיו אני יודעת מה יש לי, ויכולה לטפל בעצמי בצורה טובה ונכונה יותר", חן בנדה (27) אובחנה עם אנדומטריוזיס לאחר 14 שנים שבהן סבלה מתסמיני המחלה.
כעת היא משתפת בסיפורה:
"כנערה, לא ידעתי שהכאבים שחוויתי בזמן הווסת מעידים על בעיה כל שהיא. חשבתי שזה הכאב שאני אמורה לחוות, והתעלמתי מזה.
רק אחרי הצבא, כשהכאב התעצם והופיע באופן יום-יומי, החלטתי ללכת להבדק.
לאורך שנים הסתובבתי בין רופאים שונים שנתנו לי אבחנות שגויות, רשמו לי טיפולים שלא עזרו או אפילו הזיקו, שלחו אותי לבדיקות שחזרו תקינות. חלקם טענו שהכל נובע מסטרס, שאיו לי שום דבר, אחד הרופאים שהגעתי אליו שיער שאני עקרה, למרות שלא בדק אותי. כל בדיקה, כל ביקור אצל רופא, הפכו אותי ליותר מיואשת ומתוסכלת.
כשהמצב הלך והחמיר, סבלתי מכאבי גב תחתון חזקים ושיתוק ברגל ימין. חייתי על משככי כאבים. בימים רעים לא יכולתי לקום או לשבת, ונאלצתי להעדר מספר ימים בכל חודש מהעבודה.
לפני שנתיים נתקלתי במקרה בכתבה על אנדומטריוזיס. הרגשתי שמשהו נדלק, פתאום היה לי קצה של חוט. התחלתי לחקור ולקרוא על המחלה ברשת, הצטרפתי לקבוצות פייסבוק ושוחחתי עם נשים שסובלות מהמחלה. הבנתי שאני צריכה להבדק.
הגעתי לד"ר עידו סירוטה בינואר 2021. אחרי תשאול ובדיקה, הוא אמר שיש חשד גבוה שאני סובלת מאנדומטריוזיס, והסביר לי שאבחון ודאי אפשרי רק באמצעות ניתוח. הוא נתן לי מידע וענה לי על שאלות שחיפשתי להן תשובה במשך שנים.
חששתי מהניתוח, אבל ד"ר סירוטה תמך בי וגרם לי להרגיש שאני לא לבד.
בעקבות הניתוח אובחנתי באנדומטריוזיס, ובמהלכו הוסרו נגעים שנמצאו ברחם, בדפנות הבטן ובשלפוחית הבטן. זו הייתה בשורה קשה מצד אחד, ומצד שני הרגשתי הקלה – אחרי שנים של כאב מסתורי, סוף סוף היה שם לבעיה שלי. היום ברור לי שהמחלה לא תעלם, אבל הידיעה על הסיבה לכאב מאפשרת לי לקבל טיפול מתאים. אני לא נכנעת למחלה.
חשוב לי לשתף בסיפור שלי ולהעביר מסר לנשים שסובלות: הדרך לאבחון עלולה להיות ארוכה, מתישה וכואבת. אבל אתן לא לבד. אל תפחדו לחקור, לשאול, להתייעץ עם נשים שעוברות וחוות את זה.
אם נראה לכן שאתן חוות משהו שדומה לאנדומטריוזיס, לכו להבדק. אל תחכו שהכאב יחמיר.